MenüKeresés
Targoncagáz,Ípari gáz házhoz szállítása Gázfutárral Egy palack profizmus.
 • targoncagáz

  targoncagáz

 • PB gázpalack

  PB gázpalack

  Nyugdíjasoknak kedvezmény

 • Ipari gáz értékesítése

  Ipari gáz értékesítése

Hatósági áras lesz a PB-gáz !

2013.04.06.

Hatósági áras lesz a PB-gáz !

A kormány következő rezsicsökkentési döntése a szabadáras PB-palack tarifájának 10 százalékos csökkentése lesz, mégpedig oly formán, hogy július elseje előtt egységes hatósági árat hirdetnek ki a termékre – tudta meg a Népszabadság.

Mindeddig ködös és részben ellentmondásos információk láttak napvilágot arra nézvést,mikor és hogyan teljesítenék a PB-gáz esetében a 10 százalékos árcsökkentésre vonatkozó kormánypárti ígéreteket. Korábban az iparág egyes szereplői lapunknak értetlenségüknek adtak hangot a tekintetben, miként is lehetséges 10 százalékos árcsökkentést végrehajtani egy sokszereplős, szabadáras piacon. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban lapunk felvetéseire annyit közölt, hogy zajlanak a tárgyalások az iparággal, és a maga részéről látja a megoldást. A PB-ágazat egyes szereplői akkor a tárgyalások tényét lapunknak nem igazolták vissza.

Később Fónagy János, a szaktárca parlamenti államtitkára arra tett utalást, hogy a 10 százalékos mérsékléssel nem várják meg a víz- és szemétdíjakra vonatkozó hasonló döntés július 1-jei időpontját. Németh Szilárd csepeli polgármester, a Fidesz-frakció rezsiügyi felelőse a témáról szóló márciusi parlamenti vita ötödik órájában ezt annyiban egészítette ki, hogy április 1-jétől hatósági áras körbe vonnák a terméket.

Vagyis: az állam megmondja, a kiskereskedők mennyiért adhatják a terméket. Fónagy János lapunk mostani megkeresésére megerősítette, hogy a hatósági áras megoldáson dolgoznak. A korábban elképzelt április elsejei időpont értelemszerűen már nem tartható, de továbbra is lehetségesnek tartják a július előtti bevezetést.

A tárgyban, hogy az iparággal ne egyeztettek volna, csodálkozásának adott hangot: maga is többször személyesen folytatott megbeszéléseket például a piacvezető Prímagáz képviselőivel; mondhatni, konkrétan e cég javaslatainak megvalósíthatóságát vizsgálják – szögezte le. Az elmúlt hetek során valóban zajlottak tárgyalások az iparág és a kormány képviselői között a témában – szögezte le lapunk megkeresésére Szirmai Zoltán, a holland SHV Holdings tulajdonában álló Prímagáz Hungária vezérigazgatója, a Magyar PB Gázipari Egyesület alelnöke. A kabinet árcsökkentési szándékairól, illetve a hatósági árra vonatkozó felvetésekről a sajtóból értesültek, azt „adottságnak” tekintik – mondta. Elismerte: ennek kapcsán valóban volt lehetőségük bemutatni az államtitkárnak a piacot, előadhatták javaslataikat.

Most már csak az a kérdés, mekkora lesz az a bizonyos hatósági ár. Az általunk megkérdezett szakértők szerint erről többféle módon dönthetnek. Hagyományosan például úgy, hogy az –amúgy is kibővült hatáskörű – Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) átvilágítja a cégek költségszerkezetét, annak egy részét jogosnak ítéli, tesz rá egy tisztes hasznot, és azt javasolja kihirdetni. Igen ám, de legyen ez a piac bármily parányi is, a kis apparátusú hivatalnak nincs tapasztalata az ügyben, miképp kéne szabadáras terméket hatósági áras körbe vonni.

Az áram-, gáz-, távhő- és víztarifák eddig is hatósági áras körbe tartoztak, így díjaikat megszokott eljárások segítségével húzhatják-vonhatják. A honi PB-piac fő nagykereskedője a Mol, de a legnagyobb forgalmazó a Prímagáz, amely maga is továbbértékesíti a terméket a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló több ezer független cseretelepnek és házhoz szállítónak. Fogyasztói árat valamennyi értékesítő egyénileg szabhat. A MEKH-nek tehát elvileg az összes kisvállalkozónál hosszútávon megbízható költségfelülvizsgálatot kellene lefolytatnia, mégpedig – ha hinni lehet a politikusoknak – mondhatni, napok alatt. Ez persze nem az első pofon lenne, amit a piac kap: amennyire drámai mértékben zuhant az elmúlt évek során a PB-palack iránti kereslet, olyan mértékben szaporodtak a cseretelepek.

Szirmai Zoltánnak a MEKH-vizsgálat kapcsán nincsenek pontos adatai. A hatósági ár témájához a maga részéről annyit tud hozzáfűzni, hogy a Prímagáz 11,5 kg-os alumíniumpalackjának (pontosabban a benne lévő gáznak) jelenlegi ajánlott végfelhasználói ára 5990 forint. A hivatallal, amely egyébként is sok adathoz fér hozzá, mindenben együttműködnek – fűzte hozzá. Azt is felvetette, hogy mivel a honi cégek költségei viszonylag egyszerűen beazonosíthatók, a hatósági árat a nemzetközi tőzsdei árakhoz is szabhatnák, hozzászámolva némi elismert többletköltségelemet. Harmadik lehetőségként megemlíthetjük azt a kormányzati gyakorlatot is, miszerint lényegében hasra ütésre mondanak egy számot, és tesztelik, hogy a piac kibírja-e azt, vagy sem.

Ez történt – lényegében minden érintett által elismerten – a januári rezsicsökkentéskor, illetve hasonló módszer körvonalazódik a júliusra tervezett víz- és szemétdíjmérséklés kapcsán is. Szirmai Zoltán egyértelműnek érzi, hogy a kabinet a lakossági fogyasztók számára kíván alacsonyabb árat bevezetni, így ennek gyakorlati megvalósítására is tettek javaslatokat. Vagyis elvileg meg is kellene különböztetni a két körnek kínált terméket. Míg a 11,5 kg-os palack esetében a vevők zöme magánszemély, addig a többi terméknél dominálnak a közületek. De egyik termék esetében sem zárható ki, hogy a másik körből kerüljön ki a vásárló. A közületi vevők elkülönítését segítheti, hogy ez a kör az áfa visszaigénylése miatt valószínűleg számlát kér –vetette fel a vezérigazgató.

Hozzátette: az árcsökkentéssel együtt a költségvetés arányosan kevesebb áfabevétellel számolhat, ami akár egymilliárddal is csökkentheti a költségvetés adóbevételeit. A PB-üzletág kapcsán valamennyi szakértő a szürke- és feketepiac viszonylag magas arányára figyelmeztet. Egyesek úgy vélik, a rezsicsökkentési terv kifejezetten kedvez a feketegazdaságnak, mivel e körben könnyebben csökkentenek árat, míg az esetleg gyengébb lábakon álló legális piaci szereplők tönkremehetnek. Szirmai Zoltán ezt nem kívánta kommentálni, de leszögezte: az illegális kereskedők – melyek piaci aránya 8-10 százalékra tehető – akár a teljes áfát is zsebre tehetik. A rezsicsökkentés mellett tehát fokozni szükséges az ellenőrzéseket is. A szén, a fa és az üzemanyag is szabadáras, de a kormányzati szereplők megnyilatkozásaiból arra következtethetünk, hogy e termékek esetében nem kívánnak beleavatkozni a piaci folyamatokba, és adócsökkentés útján sem terveznek nyesni az árakon.

vissza

Hozzászólások

Szavazás

Mire használja a PB.gázt?

Szavazok

Megosztás

Az Ön Gázfutárja

Tel:           06-20/418-3260

Email: palackosgaz@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő:              8.00 - 15.00
Kedd:               8.00 - 15.00
Szerda:            8.00 - 15.00
Csütörtök:       8.00 - 15.00
Péntek:            8.00 - 15.00
Szombat:         8.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva