Gázpalack kereső

Keresett kifejezés:
Ár (Ft):
min.:
max.:
Palackozott gázok:

Típus:

Szavazás

Mire használja a PB.gázt?

Szavazok

Csak júliustól lesz olcsóbb a gázpalack

2013.06.06.

Csak júliustól lesz olcsóbb a gázpalack

A parlament tegnapi döntése alapján az eredetileg tervezett áprilisról júliusra csúszik a lakossági PB-gáz 10 százalékos árcsökkentése. Ezt a forgalmazók nem különösebben bánják. Várható összveszteségükre egyelőre nincs pontos becslés, de az csak a Molnál több százmillió forint bukta.

Hétfőn fogadták el Németh Szilárd fideszes rezsibiztos – a parlament által nemrég kissé átírt – javaslatát. E szerint a PB-cseretelepek és a palackokat számukra értékesítő úgynevezett PB-gázforgalmazók július 1-től tavaly december 1-jén alkalmazott tarifáik 90 százalékán adhatják a 11,5 kg-s töltőtömegű palackokat. Vagyis az állam áraikat saját tavalyi szintjük alatt 10 százalékkal befagyasztja. A hagyományos gázszolgáltatáshoz hasonlító tartályos értékesítőket pedig arra kötelezik, hogy lakossági fogyasztóik számára hasonlóképp 10 százalékos árcsökkentést érvényesítsenek.

Noha a PB-piac viszonylag kicsi, a nagy rezsicsökkentési hullámban ez látszott a legnagyobb fejtörést okozni a Fidesznek. Először Fónagy János, a kormány rezsifelelőse jelentette, hogy a PB-árat bizonyosan még a július 1-i víz- és szemétdíjcsökkentés előtt mérséklik. Ezután Németh Szilárd egy parlamenti vita során áprilisi bevezetést jelentett be. Fónagy János később májust mondott, Németh Szilárd eredeti törvényjavaslatában június 1-je szerepelt, míg a fogyasztóvédelmi bizottság május végi módosító javaslata alapján ez ma már július 1. lett. Vagyis a PB beérte a víz- és szemétdíjat, melyek 10 százalékos mérséklését eredetileg is az év közepére ígérték.

Hogy konkrétan mi volt a probléma, forrásaink csak vonogatják a vállukat. A PB-szektor érthetően nem örült az ötletnek, de általunk ismert javaslataik inkább gyakorlatiasaknak nevezhetők, és a megvalósítás várható nehézségeire hívták fel a figyelmet.

vissza

Hozzászólások