MenüKeresés
Targoncagáz,Ípari gáz házhoz szállítása Gázfutárral Egy palack profizmus.
 • targoncagáz

  targoncagáz

 • PB gázpalack

  PB gázpalack

  Nyugdíjasoknak kedvezmény

 • Ipari gáz értékesítése

  Ipari gáz értékesítése

Az elhúzódó tél ellenére is tovább esett a hazai gázfogyasztás

2013.04.24.

Az idei fűtési szezonban ismét tovább esett a magyarországi gázfogyasztás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) mai adatközlése szerint a 2012/13-as téli felhasználás 7,32 milliárd köbmétert tett ki, ami az elhúzódó hűvösebb időjárás ellenére is 250 millió köbméterrel kevesebb, mint a 2011/12 telén tapasztalt 7,57 milliárd köbméter.

 


A MEKH közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtési szezon addig tart, amíg a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 ˚C, illetve egy napon 14 ˚C fölé. Idén a fűtési időszak április közepéig, több mint 20 nappal tovább tartott, mint az előző évben. A hazai fogyasztók az elmúlt téli időszakban 196 nap alatt 7,32 milliárd m3 gázt fogyasztottak, 250 millió m3-rel kevesebbet, mint az ezt megelőző fűtési idényben. A szakhatóság hozzátette, a gázellátás az idei télen is zavartalan volt, a 2006 óta rendelkezésre álló stratégiai gázkészlethez nem kellett hozzányúlni.

Idén tavasszal váratlan szükség mutatkozott a földgáztárolókra

Mint ismeretes, a földgázellátás ciklikusan, telente felfutó kereslete miatt a gázellátási rendszer a hatékonyabb kapacitáskihasználtság érdekében erősen támaszkodik a tárolói infrastruktúrára, így annak érdekében, hogy az igencsak költséges szállítóvezetékek minél inkább ki legyenek használva, a fűtési időszakon kívül, a gázszállítások a lecsökkent fogyasztói igények mellett a tárolókba irányulnak, míg télen, amikor a fűtési szükségletek miatt a gázigény megnő, a vezetéken érkező importgázt és a belföldi termelést kipótolja a nyáron elraktározott gázkészletek felszabadítása. A gáztárolók ezen túlmenően részint spekulatív, kereskedelmi célokat is szolgálnak: amennyiben a kereskedők a gáz árának emelkedésére számítanak, akkor a kedvezőbb árú időszakban bevásárolhatnak, bespájzolhatnak belőle, és később, magasabb áron értékesíthetik.

Normál esetben március környékén a gáztárolók már átállnak a "nyári" üzemmenetre, vagyis elindul a betárolási időszak, azonban az idei tél elhúzódása, illetve a tavasz viszonylagos hűvössége az időszakosan vártnál nagyobb gázigényt hozott, ezért a jelenleg még a német E.ON kezében lévő gáztárolói infrastruktúra márciusban mutatta a legnagyobb kitárolási szintet.

Fritsch László, az E.ON Földgáz Storage (EFS) üzemeltetésért felelős igazgatósági tagja az MTI-nek hétvégén úgy nyilatkozott, hogy március 24-27. között folyamatosan napi 22 millió köbméter gázt tároltak ki a gázkereskedők igényeinek megfelelően, miközben a téli időszak addigi csúcsa 20,5 millió köbméter volt. Üzemeltetési, technológiai szempontból ez nagy kihívás volt a tároló számára, mert a megemelkedett igény a kitárolási ciklus végén jelentkezett, amikor a tárolók feltöltöttségi szintje már alacsony - tette hozzá. A szakember közlése szerint az EFS egészen április 12-ig biztosította a letörésmentes kitárolást, miközben egy tárolója már készen állt arra, hogy a kereskedők betárolási igényeit teljesítse. A gázpiaci cégek április 8-tól már meg is kezdték a következő időszakra vásárolt gáz elhelyezését a tárolókban.

Évek óta csökken a hazai földgázfogyasztás

Magyarországon a válság óta folyamatosan mérséklődik a földgázfogyasztás, a kereslet szűkülése a lakossági és az ipari szegmensben egyaránt tetten érhető. Lakossági oldalon a fogyasztáscsökkenés alapvetően két dologra vezethető vissza, egyrészt a 2000-es évek második felében elindított energiahatékonysági programok, másrészt pedig a tudatosabb energiafogyasztás térnyerésére, amire sok esetben ráerősített a válság is, vagyis a családok a megváltozott pénzügyi helyzetük miatt kénytelenek voltak csökkenteni kiadásaikat, és ezzel összefüggésben gázfelhasználásukat. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az elmúlt pár évben kb. 100 ezerrel csökkent a földgázfogyasztó háztartások száma.


A szabadpiacon, vagyis a közepes és nagyfogyasztók estében szintén folyamatos fogyasztáscsökkenés figyelhető meg az elmúlt években, ami elsősorban az elhúzódó európai válságnak, a gazdasági aktivitás stagnálásának tudható be. Ebből kifolyólag 2011 és 2012 között is jelentős mértékben, mintegy 700 millió köbméterrel esett vissza a szabadpiaci földgáz-értékesítés, ami éves összehasonlításban 11%-os csökkenésnek felel meg. A visszaesés teljes egészében a nagyfogyasztók (500m3/h felett fogyasztók) keresletének szűkülésére vezethető vissza, ezen belül is az erőművek azok, amelyek az Európa-szerte alacsony áramárak miatt nem képesek gazdaságosan termelni, így évről-évre alacsonyabb kihasználtsággal, és ezáltal mérséklődő földgázfelhasználással működnek.


Habár a földgázpiaci szereplők évről évre várják, hogy megforduljon a csökkenő fogyasztási trend annak érdekében, hogy egyrészről könnyebben meg tudjanak felelni beszállítói szerződéseikkel kapcsolatos kötelezettségeiknek, másrészről pedig hogy javuljon a kiépített infrastruktúrájuk kihasználtsága (megálljon a fajlagos költségek emelkedése), az idei évben sem látszik az érdemi fordulat lehetősége. A villamos energia ára továbbra is alacsony szinten van, amelyre csak ráerősít az európai CO2-kibocsátási kvótákkal kapcsolatos túlkínálat, így nem várható a földgázalapú áramtermelés felfutása. A lakossági piacon ugyan a rezsivágás, illetve a beharangozott további díjcsökkentések okozhatnak némi emelkedést a fogyasztásban, azonban ebben a szegmensben a költségeket nem feltétlenül fedező árképzés - teljes gázipari szinten - nem hoz pozitív üzleti eredményt.

 

vissza

Hozzászólások

Szavazás

Mire használja a PB.gázt?

Szavazok

Megosztás

Az Ön Gázfutárja

Tel:           06-20/418-3260

Email: palackosgaz@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő:              8.00 - 15.00
Kedd:               8.00 - 15.00
Szerda:            8.00 - 15.00
Csütörtök:       8.00 - 15.00
Péntek:            8.00 - 15.00
Szombat:         8.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva