Gázpalack kereső

Keresett kifejezés:
Ár (Ft):
min.:
max.:
Palackozott gázok:

Típus:

Szavazás

Mire használja a PB.gázt?

Szavazok

Adóemeléshez vezetett a forintgyengülés

2015.01.01.

Adóemeléshez vezetett a forintgyengülés

Adóemeléshez vezetett a forintgyengülés.
Több adót kell fizetni a fűtőolaj, a targoncagáz és a CNG után, a fuvarozók számára pedig csökken a gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető rész nagysága.

Az Európai Uniós adóminimumok teljesítése érdekében, a forint euróval szembeni gyengülése miatt kerül sor a fűtőolaj és a targoncagáz adómértékeinek emelésére, továbbá az eddigi nulla helyett pozitív adómértéket határoztak meg a CNG-re, azaz a sűrített földgázra - derül ki a NAV közleményéből. (Az autósok által használt LPG esetében már korábban megtörtént az adóemelés.)A jövedéki adótörvény módosítása következtében 

  • a fűtési célra felhasznált 2710 19 61 vámtarifaszámú fűtőolaj esetében a jövedéki adó 4 425 Ft/ezer kg-ról 4 655 Ft/ezer kg-ra változik.
  • a 2711 12; 2711 13; 2711 14 00; 2711 19 00 vámtarifaszám alatti gáz termékekből arra a cseppfolyósított szénhidrogénre, amelyet egyéb motorikus célra értékesítenek,importálnak vagy használnak fel, a jövedéki adó 12 095 Ft/ezer kg-ról 12 725 Ft/ezer kg-ra változik.
  • a 2711 21 00 és a 2711 29 00 vámtarifaszám alatti gáz termékekből arra a sűrített gáz halmazállapotú szénhidrogénre, amelyet közúti járművek üzemanyagaként értékesítenek, importálnak vagy használnak fel, a jövedéki adó 0 Ft/nm³-ről 28 Ft/nm³-re változik.
A buszosok megússzák a CNG-adóemelést: a jogalkotó ugyanis olyan új adó-visszaigénylési jogcímet hozott létre, mely alapján a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott M2 és M3 járműkategóriába tartozó autóbuszokat a helyi és helyközi közlekedésében üzemeltető személy az e tevékenységéhez adózottan beszerzett és üzemanyagként felhasznált sűrített földgáz (CNG) beszerzéskor megfizetett adóját visszaigényelheti.
járnak jól ugyanakkkor a teherfuvarozók, esetükben az növeli a költségeiket, hogy az Európai Uniós adóminimumok teljesítése érdekében a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó adókedvezmény mértéke csökken, így 2015. január 1-jétől akorábbi 17 forint helyett literenként 11 forint igényelhető vissza. Igaz, ezt számukra a gázolaj árának esése többszörösen kompenzálja.
vissza

Hozzászólások